Casa memorială

Casa memorială „G. Topârceanu”

Toparceanu thAproape de centrul satului Nămăești, față în față cu schitul de piatră ce domină de pe deal, se află o casă țărănească cu pridvor larg la etaj, acoperita cu șiță și ridicată de mâini pricepute la început de veac, în 1900, loc în care poetul George Topârceanu și-a petrecut 8 ani din viață, casă intrată în patrimoniul muzeului prin donația familiei în anul 1958.

La intrarea în micul parc, printre pomi te întâmpină statuia de bronz a poetului ridicată în 1973 de ofițerul în rezervă Marius Buturoiu, pe soclul căreia sunt așternute ultimele versuri din „Balada morții”.

Mica expoziție de la parter invită vizitatorii într-o incursiune în timp pentru a cunoaște viața și activitatea poetului „Baladelor vesele și triste” prin intermediul fotografiilor, scrisorilor către familie, documentelor originale sau facsimilelor și publicațiilor.

O scară interioară de lemn (element original în arhitectura țărănească) ne conduce la etaj unde, în două încăperi dispuse simetric față de un antreu, a fost recreată atmosfera în care a trăit și a scris George Topârceanu.

Către stradă un dormitor cu mobilier de epocă și multe țesături populare evocă pentru vizitator calmul orelor de odihnă ale poetului.

Pașii lui traversau micul hol și ajungeau în camera de lucru unde, la biroul pirogravat așternea în momente de inspirație versuri care au devenit subiecte de poezii: „Aeroplanul” din poezia cu același nume și celebrul geamantan din „Balada chiriașului grăbit”.

Imaginea n-ar fi completă fără ghidajul original presărat cu versuri și cîntece cu care ghidul muzeului își întâmpină vizitatorii.

Localizare pe hartă

Program vizitare

Marți-duminică: orele 9°°-17°°

Luni închis

 

Taxă intrare: 6 lei

(copii, elevi, pensionari - 3 lei)

Lista rezultate finale concurs paznic - mai 2022

Lista cu rezultatele finale ale concursului organizat în perioada 27.04.2022-03.06.2022 pentru ocuparea postului de paznic poate fi consultată aici.

Mai mult...

Lista rezultate proba interviu concurs paznic - mai 2022

Lista cuprinzând rezultatele obținute de candidați la proba interviu a concursului desfășurat în data de 30.05.2022 pentru postul de paznic în cadrul Compartimentului Administrativ poate fi consultată aici.

Mai mult...

Lista rezultate proba scrisă concurs paznic - 25.05.2022

Lista cuprinzând rezultatele obținute de candidați la proba scrisă a concursului desfășurat în data de 25.05.2022 pentru postul de paznic în cadrul Compartimentului Administrativ, precum și grila privind notarea răspunsurilor, poate fi consultată ...

Mai mult...

Rezultat selecție dosare concurs 25.05.2022

Rezultatul selectării dosarelor de înscriere la concursul organizat în data de 25.05.2022 (proba scrisă) - paznic

Mai mult...