Noutăți / Evenimente

Lansarea concursurilor de creație în cadrul proiectului DARTS

darts

La 1 mai 2015 proiectul DARTS (Digital Art and Storytelling for Heritage Audience Development – Artă digitală și arta povestirii pentru dezvoltarea audienței patrimoniului cultural) a lansat două concursuri internaționale de artă digitală și scriere creativă (storytelling). Scopul acestora este de a-i implica pe tinerii europeni în experimentarea a noi moduri de creștere a atractivității patrimoniului construit. Participanții sunt invitați să spună povești inovatoare despre trecutul celor trei clădiri de patrimoniu implicate în concurs, care pentru unii dintre partenerii din cadrul proiectului constituie și sediul lor administrativ: vila Rufolo din Ravello, Italia, Comandamentul Ordinului Cavalerilor Teutoni din Alden Biesen, Belgia și Castelul Corvinilor din Hunedoara, România.

Tineri artiști și autori de scrieri creative cu vârsta între 18 și 35 de ani pot participa cu una sau mai multe propuneri de lucrări, create individual sau în echipă. Tema concursurilor o constituie cele trei clădiri istorice. Date și personaje istorice, fotografii, documente, legende și evenimente sunt prezentate pe site-ul proiectului www.e-darts.eu pentru a motiva și inspira noi moduri de a povesti secolele de istorie a acestor locuri.

Concursurile vor avea o durată mai puțin obișnuită, între momentul lansării și finalizare va trece un an. Participanții vor trece prin două faze, care vor fi diferite pentru cele două concursuri.

În prima fază a concursului de artă digitală juriul internațional format din experți în domeniul artelor – Marco Mancuso, critic și curator, Wim Tilkin, artist ce abordează diferite domenii de creație și Sabin Borș, curator și scriitor pe subiecte de artă – vor selecta 18 lucrări, câte 6 pentru fiecare clădire. Artiștii selectați vor petrece un sfârșit de săptămână in clădirea istorică pe care au ales-o drept subiect de inspirație, pentru a-și finaliza în acest fel lucrările, vizitând monumentele, luând contact cu spiritul clădirii, documentându-se și discutând cu oamenii locului.

În cea de-a doua fază juriul prezidat de către Michel Reilhac, regizor și povestitor transmedia francez, va selecta trei lucrări artistice, una pentru fiecare clădire. Acestea vor fi premiate în timpul Festivalului Internațional Ravello, un eveniment care atrage anual artiști și muzicieni din toată lumea. Câștigătorii concursului vor primi un premiu în bani (500€), vor avea posibilitatea să-și instaleze lucrările de artă în clădirile istorice și vor beneficia de participare gratuită la un atelier de două săptămâni în cadrul Trossi Uberti Fondazione din Livorno, Italia sau la una dintre reședințele regale ce fac parte din rețeaua ARRE.

În prima fază a concursului de scriere creativă poveștile vor fi evaluate de către juriile propuse de către fiecare partener, iar în cea de-a doua fază cele mai bune povești vor fi traduse în limba engleză și evaluate de către juriul internațional, care-i are ca membri pe povestitorul flamand Frank Degruyer, pe scriitorul italian Martino Gozzi și pe managerul cultural și educatorul muzeal Raluca Bem Neamu, din România.
Câștigătorii vor primi un premiu în bani (500€) care va fi acordat în timpul Festivalului internațional de storytelling de la Alden Biesen, Belgia. Având caracterul de invitați speciali, câștigătorii vor avea acces în spatele scenei festivalului, vor întâlni povestitori faimoși din toată lumea și vor respira atmosfera magică a poveștilor animate de vocile și corpurile acestora. Poveștile create de către câștigători vor fi publicate într-o ediție tipărită și vor fi de asemenea distribuite online.

Tinerii artiști și scriitori vor avea propriul spațiu de prezentare pe siteul proiectului, unde își vor putea publica biografiile și lucrările, vor explica procesul creativ și vor distribui mesaje în cadrul rețelelor sociale. În acest spațiu virtual vor putea să se prezinte și să-și împărtășească viziunea.
Vizitatorii siteului vor avea posibilitatea de a comenta propunerile participanților la concurs și de a vota lucrările acestora. La finalul concursurilor lucrările cele mai votate de către public vor fi premiate.

Cele mai bune lucrări din concurs vor fi prezentate în cadrul unui film ce va fi proiectat pe zidurile celor trei clădiri istorice, pentru a mări forța imaginilor de a crea relații între trecut și viitor.

E vremea să participați!

DARTS posterRO-th

Posterul poate fi descărcat și în format PDF

 

Contact
Centro Universitario per i Beni Culturali di Ravello
Coordonator al proiectului DARTS: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Villa Rufolo, 84010 RAVELLO
tel. +39 089857669/0892148433 - fax +39 089857711 - mobil 329 8589410
Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

 

 

logo-europe-xslogo-univeur-xslogo-alden-biesen-xslogo-campulung-xslogo-pegaso-xs

DARTS- Digital Art and Storytelling for Heritage Audience Development
Co-finanțat de programul Europa Creativă al Uniunii Europene, GA n.2014-3436