Noutăți / Evenimente

Exponatul lunii

fier-de-calcat 1080Din colecția secției de Etnografie și Artă Populară, Muzeul Municipal Câmpulung vă prezintă obiectul lunii mai: un fier de călcat ce datează de la începutul secolului al XX-lea și care a fost achiziționat în anul 1984.
Fierul este confecționat prin turnare și funcționa cu ajutorul cărbunilor aprinși care, odată introduși în acest obiect, încălzeau talpa fierului, putând fi astfel, folosit.
În partea superioară, fierul este echipat cu un mâner de lemn pentru a fi manevrat cu ușurință de către gospodine. Orificiile laterale erau destinate evacuării fumului produs de cărbuni. Aceste obiecte erau folosite în toate gospodăriile începutului de secol al XX-lea. Ele puteau fi împodobite cu diverse figurine în deosebi cu specific zoomorf: lei, șerpi, cocoși, delfini.
Se pare că aceste obiecte ar fi apărut pentru prima data în China, încă din secolul I e.n. În Europa, abia în secolul al XVII-lea apar plăcile triunghiulare, realizate din fontă. Ulterior, locul acestora a fost luat de cele confecționate tot din fontă dar umplute cu mangal, fierul electric fiind inventat abia în anul 1882 de către Henry W. Seeley.
Odată cu apariția fiarelor de călcat electrice în țara noastră și a conectării gospodăriilor din mediul rural sau orășenesc la rețeaua de curent electric, fiarele de călcat cu cărbuni au fost date uitării, reprezentând astăzi obiecte din patrimoniul muzeal.